Baarsjes Actueel - Week 52

26 december 2005 t/m 1 januari 2006Geld voor Meneer de Wit's witte lijn

Kunstcentrum Meneer de Wit krijgt vijftigduizend euro voor de kunstmanifestatie in juni 2006 tijdens de Juni Kunstmaand. Samen met bewoners, scholen, clubs en ondernemers maakte Meneer de Wit dwars door De Baarsjes De Witte Lijn van De Witte de Withstraat naar het Mercatorplein over daken, langs gevels, over het water en door de straat.

De Witte Lijn bestaat uit witte voorwerpen, zoals witte bloemen op de vensterbank, witte rook, witte bootjes, witte huisdeuren, witte meel in de bakkerij en witte auto's.
Scholen, clubs, ondernemers en bewoners krijgen de uitnodiging om mee te doen.
In het kunstcentrum komt een informatiepunt en op het Mercatorplein komt onder meer een eetlijn, loungelijn en danslijn.

Het voorstel van Meneer de Wit is gekozen uit dertien Amsterdamse voorstellen.

Bron: Weekblad De Echop d.d. 21-12-2005Monument tijdelijk opgeslagen

In verband met de start van de woningen en de Westermoskee aan de Baarsjesweg wordt op 9 januari gestart met de werkzaamheden aan de openbare ruimte.

In verband hiermee wordt het monumentje aan de Baarsjesweg tijdelijk opgeslagen op de stadsdeelwerf. In overleg met het 4/5 mei comité is hiertoe besloten.
Op 26 januari 2006 komt het 4/5 mei comité opnieuw bij elkaar om een aantal opties te bekijken.Wanneer er meer duidelijkheid is over de nieuwe locatie wordt u via de nieuwsbrief en via www.baarsjes.amsterdam.nl hiervan op de hoogte gebracht.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 27-12-2005Broederhuis en school weinig waard

Het voormalig Broederhuis aan de Postjesweg 124 en de aangrenzende schoolgebouwen, Orteliusstraat 15-17 komen niet op de lijst van gemeentelijke monumenten. Het Dagelijks Bestuur heeft afwijzend besloten op het verzoek van het Cuypersgenootschap.

Het Bureau Monumenten en Archeologie en de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg zijn beide van mening dat het complex in stedenbouwkundig opzicht aan waarde heeft ingeboet omdat de kerk die tot het complex behoorde, in de jaren 70 is gesloopt.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 14-12-2005Baarsjes wil 1 februari beginnen met blowverbod Mercatorplein e.o.

De Baarsjes gaat op 12 januari in overleg met justitie en politie over het locale verbod op blowen op straat voor de Hudsonstraat, Mercatorplein, stukje Jan Evertsenstraat, stukje Cabralstraat en stukje Balboastraat. Het Dagelijks Bestuur neemt op 17 januari het formele besluit. Na publicatie volgt invoering op 1 februari. Het verbod duurt een jaar.

Mercatorplein e.o. is één van de minstens twintig locaties in Amsterdam met blowgerelateerde overlast. De Baarsjes heeft de komst van het plaatselijke blowverbod samen met de politie aangezwengeld, nadat bewoners klaagden over blowende jongens die urineren in portieken, deuren bekladden en ruzies uitlokken. Het blijken vaak minderjarige jongen te zijn die bij de coffeeshops wachten op de grotere jongens die daar stuff voor hen halen. Zeventig procent komt uit de tuinsteden, waar weinig coffeeshops zijn. De anderen horen bij de zogenoemde Mercatormixgroep, die actief is in de Jan Evertsenstraat en Vespuccistraat.

Het blowverbod staat sinds het recente gemeenteraadsbesluit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en maakt het mogelijk om blowgerelateerde overlast te beboeten. Het vergelijkbare alcoholverbod heeft overlast enorm doen afnemen.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 23-12-2005


nieuwspagina