Baarsjes Actueel - Week 44

30 oktober t/m 5 november 2006


Voedselbank in De Baarsjes

Bewoners in De Baarsjes met een inkomen onder de armoedegrens kunnen vanaf 16 november in gebouw ‘Westerwijk’ (Admiraal de Ruijterweg) een gratis voedselpakket afhalen. Daarvoor moet men zich wel eerst aanmelden in De Krijtmolen (Baarsjesweg 167).

De Baarsjes is hiermee het zevende Amsterdamse stadsdeel dat deze voorziening via de Voedselbank aan haar minder bedeelde bewoners biedt. Het Dagelijks Bestuur geeft de Voedselbank hiervoor een voorlopige subsidie van 10.000 euro.

Op dit moment kent De Baarsjes nog geen armoedebeleid. 'Nee, niet specifiek gericht op het stadsdeel', zegt een gemeentewoordvoerder. 'We hebben bijvoorbeeld wel een geldpotje binnen het onderwijs die het alle leerlingen mogelijk maakt op schoolreis te gaan.' In de loop van 2007 wordt bekeken of deze subsidie structueel past in het armoedebeleid. De Voedselbank heeft het maximaal aantal voedselpakketten vastgesteld op vijftig per week.

Bron: Metro d.d. 03-11-2006Officiële onthulling kunstwerk Körper in Körper

Kunstenaar Giny Vos realiseerde in het net nieuw gebouwde Amsterdamse zwembad Sportplaza Mercator (Ton Venhoeven CS Architecten) het spetterende kunstwerk Körper in Körper. Vrijdag 27 oktober j.l. vond de officiële onthulling van het kunstwerk plaats door Roemer van Toorn, architectuurtheoreticus, Andries Mulder, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Mirjam Smeels, portefeuillehoudster Kunst stadsdeel De Baarsjes.


Kunstenaar Giny Vos. Foto: Ingrid Ferwerda d.d. 27-10-2006

Bezoekers van het zwembad zullen al zwemmend Körper in Körper tegenkomen. Een bewegende lichtvlek tast als een zaklantaarn de wanden en het plafond van het zwembad continu af. Op verschillende plekken verschijnen grote driedimensionale projecties van bruggen, constructies uit science fictionfilms en silhouetten. Het zoeklicht staat soms trillend stil, wordt groter en dan weer kleiner, versnelt, vertraagt, verdwijnt en duikt op een andere plaats weer op. Beelden uit onze hedendaagse mythologie doemen op en verdwijnen weer.


Körper in Körper. Foto: Ingrid Ferwerda d.d. 27-10-2006

Körper in Körper is gemaakt in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stadsdeel de Baarsjes en kwam tot stand met ondersteuning van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst. Meer informatie: www.ginyvos.nl

Zie ook:
Openbare kunst in De Baarsjes --> Körper in Körper (Foto's)Turks café blijft open

Het Turkse eetcafé in De Baarsjes waar afgelopen zaterdag meerdere schoten vielen, hoeft de deuren waarschijnlijk niet te sluiten. Een politieonderzoek moet nog definitief uitsluitsel geven.

Sinds dit jaar laat het stadsdeel regelmatig horecacontroles uitvoeren vanwege het grote aantal gewelddadige incidenten rondom horecagelegenheden in de wijk. De uitbater van het Turkse eetcaf&eacte; aan de Balboastraat, dat afgelopen weekend het toneel was van een schietpartij, lijkt echter niets te verwijten. 'Hij houdt zich altijd goed aan de regels', aldus een stadsdeelwoordvoerder.

Zaterdagochtend vielen eer ruim tien schoten nadat een man die eerder het café was uitgezet, terugkwam met een pistool. De man is gevlucht. De VVD-fractie in het stadsdeel bekijkt of preventief fouilleren weer terug op de agenda moet.

Bron: Metro d.d. 31-10-2006


nieuwspagina