Baarsjes Actueel - Week 11

13 maart t/m 19 maart 2006


Eén centrum voor alle vragen in De Baarsjes

Wie vragen heeft over relaties, schulden, werk, geld, verwerking, instanties, wonen, gezondheid en activiteiten, kan vanaf 21 maart terecht bij het dienstencentrum aan de Van Kinsbergenstraat.

Hier werken het algemeen maatschappelijk werk, ouderenwerk, sociaal raadslieden en schuldhulpverlening samen. Het centrum is telefonisch te bereiken op 589.13.90

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 15-03-2006Kruis komt terug op oude plek

Het kruismonument 'Aan hen die vielen' komt terug op de oude plek aan de Baarsjesweg, heeft het Dagelijks Bestuur besloten. Een nieuw vijfde monument in De Baarsjes krijgt een nieuwe plek. De Baarsjes reageert hiermee op de vele verdrietige en boze reacties uit het hele land over het verlies van het kruis.


Monument Baarsjesweg
Foto: Ingrid Ferwerda d.d. 18-05-2005


Het kruismonument komt terug als de plek aan de Baarsjesweg in 2008 verbouwd is tot een nieuw plein. Tot het zover is, staat het kruismonument vanaf half maart op het Columbusplein, bij de adoptieschool. Waar het nieuwe extra monument komt, besluit het stadsdeel over anderhalf jaar, na consultatie van bewoners. Het nieuwe vijfde monument voorziet in het gemis aan een symbool, waarin alle herdenkers, ook de nieuwe, zich herkennen kunnen.

De gemeenschappelijke herdenking is twee jaar geleden begonnen, na de stilteverstoring op 4 mei 2003. Het probleem heeft de verschillende bewonersgroepen, moskeeën en synagoge bij elkaar gebracht, waardoor meer dan tien organisaties actief zijn in het locale 4/5mei comité en waardoor het aantal actief zichtbare herdenkers in De Baarsjes verhoogd is van 50 naar ruim 300. Scheidend stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren: ''De motieven van ons comité 4/5 mei in De Baarsjes zijn volstrekt legitiem. De zoektocht naar een verbindend symbool hoort bij de nieuwe gemeenschappelijke herdenking. Gemeenschappelijkheid is een kostbare verworvenheid. Herdenken moet ook in de toekomst levend blijven. Daarnaast houden wij onze klassieke monumenten in stand. Als stadsdeel gaan wij in de toekomst voor vijf monumenten zorgen, in plaats van voor vier."

Alle vier huidige monumenten - aan de Baarsjesweg, Postjesweg, Witte de Withstraat en in de kapel Nieuw Vredenburgh krijgen traditioneel op 4 mei kransen en dat blijft zo. Het hele jaar door worden ze verzorgd, schoongemaakt en zo nodig hersteld.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 10-03-2006

Zie ook:
Nieuw monument 4 mei, tijdelijk naar Columbusplein (d.d. 08-03-2006)


nieuwspagina