Baarsjes Actueel - Week 20

15 mei t/m 21 mei 2006


Horeca in De Baarsjes gecontroleerd

Een nieuw handhavingsprogramma, en minimaal twee keer per jaar onaangekondigde politiecontroles, moeten de criminele horeca uit het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes filteren.

Afgelopen weekend zijn de eerste politie-invallen geweest in achttien cafés en restaurants. Hierbij zijn negentien personen aangehouden waarvan zeventien op grond van de vreemdelingenwet. Er werd één mes aangetroffen.

Aanleiding voor de verscherpte horecacontrole is een groot aantal schiet- en steekpartijen in het stadsdeel de laatste vier maanden. 'Je ziet dat veel steekpartijen vaak om drugs gaan en in een horecagelegenheid beginnen', zegt stadsdeelvoorzitter Arco Verburg. 'Een steek- of schietpartij betekent direct de deur sluiten. We hebben de problematische horeca in beeld en gaan harder en sneller optreden.'

Er wordt momenteel gewerkt aan het doorlichten van alle 131 horecagelegenheden. De grootste problemen zijn er rondom wapens, drugs en de verkeerde exploitant op de vergunning. 'We willen precies weten wat zich achter de deuren afspeelt', aldus Arco Verburg. 'De Baarsjes is niet de plek waar je heen gaat om drugtransacties af te handelen.'

Bron: Metro d.d. 15-05-2006Wilders wil bouw Westermoskee stoppen

Tweede Kamerlid Geert Wilders wil dat de bouw van de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes wordt gestaakt. Hij dringt hierop aan naar aanleiding van de bestuurswisseling bij de Nederlandse tak van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs, eigenaar van de nog te bouwen moskee. Zijn woordvoerder bevestigde dinsdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Wilders heeft maandag vragen gesteld over de machtswisseling aan minister Piet Hein Donner van Justitie en zijn collega Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Hij vindt dat de bouw van het gigantische gebedshuis moet worden stilgelegd, nu volgens hem blijkt dat de moskee nu eigendom is van de „extremistische en radicale” Milli Görüs.

Het Kamerlid spreekt zijn zorgen uit over de gevolgen die de komst van het nieuwe bestuur zal hebben. Hij vreest dat de organisatie „terugvalt in geslotenheid en afkeer van de niet-islamitische” samenleving. Volgens hem is de machtsovername een voorbeeld van „de toenemende intimidatie van Nederlandse Turken door rechts-extremistische, nationalistische Turkse organisaties”.

De vier Milli Görüs-organisaties die betrokken zijn bij de bouw van de Westermoskee in Amsterdam gaven maandagavond al aan dat ze hun beleid, dat op integratie in de Nederlandse samenleving is gericht, voortzetten. Zij blijven onafhankelijk van de federatie Milli Görüs Noord-Nederland en Milli Görüs Europa opereren, lieten ze weten.

Donner gaf eind februari de officiële aftrap voor de bouw van de moskee, waaraan tien jaren van gesteggel vooraf gingen.

Bron: De Telegraaf d.d. 16-05-2006


nieuwspagina