Baarsjes Actueel - Week 16

17 april t/m 23 april 2006


Lege plek in college Baarsjes

Stadsdeel De Baarsjes heeft nog altijd geen vierde stadsdeelwethouder gevonden. Drie van de vier wethouders zijn deze week benoemd.

De nog te vinden bestuurder, een PvdA’er, krijgt de portefeuilles stadsdeelwerken, stedelijke vernieuwing, wonen en grote projecten.

De nieuwe stadsdeelvoorzitter Arco Verburg (PvdA) en medebestuurders Mirjam Smeels (VVD) en Godfried Lambriex (PvdA), die lang onderhandelden over de portefeuilles, willen graag nog een wethouder voor De Baarsjes (34.000 inwoners). Het nieuwe bestuur kon vandaag niet uitleggen waarom er geen bestuurder gevonden is.

Bron: Het Parool d.d. 21-04-2006Schietpartij in De Baarsjes

Het leek gisteren even op het wilde westen in De Baarsjes. In een koffiehuis op de hoek van de Baffinstraat en de Balboastraat werd rond half zes een man neergeschoten, waarna de daders het op een lopen zetten en de schietpartij een paar straten verderop voortzetten.

Hierbij raakte niemand gewond. De gewonde man is gearresteerd, omdat de politie vermoedt dat er drugs in het spel zijn.

Bron: Metro d.d. 20-04-2006Vrijwilligers aan het woord

Op vrijdag 21 april houdt Vrijwilligers Netwerk De Baarsjes debatten in de Augustinusschool, ingang Orteliusstraat 15.

Via debat, muziek, open podium en zeepkist zijn 'Vrijwilligers aan het woord'. Er zijn soep en broodjes, koffie of thee. Vrij entree, vanaf 19.00 tot 22.30 uur, zaal open om 18.30, open podium om 19.00 uur

Meer informatie: R. Schouten, tel. 020 - 689 34 05.Dode bij schietpartij in Amsterdam

Bij een schietpartij in Amsterdam is in de nacht van zaterdag op zondag een man om het leven gekomen.

De man (35) werd op straat in zijn hoofd geschoten in het westelijke stadsdeel De Baarsjes, aldus de politie. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Het slachtoffer is van Turkse afkomst. De politie hield later een man aan, eveneens van Turkse afkomst.

Bron: Spits d.d. 18-04-2006Dodenherdenking bij kruismonument op Columbusplein

Niet alleen komt het kruis terug, ook vindt de dodenherdenking daar plaats, op 4 mei om 20 uur bij het kruismonument 'Aan hen die vielen' op het Columbusplein. Dit heeft het Comité 4/5 mei De Baarsjes unaniem besloten.

Het lokale comité - een platform van ruim twintig buurtgroeperingen - verklaart dat het nooit de bedoeling is geweest om wie dan ook op wat voor manier te kwetsen of verdriet te bezorgen door het (intussen herroepen) standpunt over de vervanging van het oorlogsmonument aan de Baarsjesweg. Niet de verwijdering van het kruismonument was het motief, een gezamenlijke herdenking die toekomst heeft was de juist drijfveer, met hernieuwde aandacht uit het hele stadsdeel voor de oorlogsgeschiedenis van de buurt. Het kruis komt terug en alle groeperingen - van moskeeën tot Ouderen Adviesraad en van Surinaamse Samenleving tot jongerenwerkers - staan op 4 mei in stilte en met kransen bij het kruismonument. Het comité 4/5 mei De Baarsjes nodigt iedereen met nadruk uit om hierbij aanwezig te zijn, ook mensen van buiten De Baarsjes en vooral ook de mensen die onlangs betrokkenheid hebben gevoeld bij de discussie over al dan niet breed herdenken.


Het kruismonument op het Columbusplein (Foto: Ingrid Ferwerda)

Bron: Persbericht Comité 4/5 mei De Baarsjes

Zie ook:
Programma 4/5 mei 2006
Zie ook: Kruis komt terug op oude plek (d.d. 10-03-2006)


nieuwspagina