Baarsjes Actueel - Week 13

27 maart t/m 2 april 2006


Inspraakavond over plan Admiralenblok

Het stadsdeel houdt woensdagavond 29 maart een inspraakavond over het ontwerp bestemmingsplan voor het Admiralenblok.

Volgens het plan komen op de plek van het Admiralenblok 135 nieuwe woningen; op de hoek van de Witte de Withstraat en de Van Kinsbergenstraat komt een plein. Ook komt er een parkeergarage in de buurt.


Admiralengracht hoek Van Kinsbergenstraat rond 1950, foto Dhr. F. Woons, Williams Lake, BC in Canada

Het bestemmingsplan ligt tot en met 20 april ter inzage. De inspraakavond begint om half acht in de raadzaal, Baarsjesweg 224.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 29-03-2006Duivenoverlast verholpen

Duiven op de Dam mogen voor toeristen een leuke attractie zijn, voor Amsterdammers zijn de vogels vaak een ware plaag. In de Orteliusbuurt kunnen ze hierover meepraten. Bewoners hadden klachten als jeuk en beten. Oorzaak: de duif. De afdeling Ongedierte Bestrijding van de GGD werd ingeschakeld.

Eén van de redenen dat de duivenpopulatie in omvang toeneemt is omdat mensen de vogels voeren. Volgens ongediertebestrijder Gerard Zwart brengen duiven ongedierte met zich mee als maden, mijten en vlooien die vanaf de balkons bij de bewoners het huis binnendringen. Ook het gekoer en sde stank van de duivenpoep zijn bijzonder ergelijk. Volgens Zwart is de overlast van de gevederde rat erger dan het dier met lange staart. 'Ik heb balkons gezien waar een laag van 20 centimeter duivenpoep lag. Dat is niet alleen vies, maar kan om gezondheidsredenen ook gevaarlijk zijn. Uit de opgedroogde uitwerpselen kunnen micro organismen opkomen. Als je die binnenkrijgt kunnen die schadelijk zijn voor mensen.'Geen prettig idee met het lekkere weer in vooruitzicht en je van plan bent te gaan genieten in het zonnetje op je balkon.

De Dienst Ongediertebestrijding heeft in totaal zo'n 150 van deze stadvogels in de wijk opgeruimd. De overlast die bewoners in de Orteliusbuurt van duiven ondervonden moet hiermee voor een groot gedeelte verholpen zijn. Gerard Zwart vertelt hoe het opruimen in zijn werk ging. 'Het gaat zoals bij de kippen enkele jaren geleden tijdens de vogelgriepepidemie: de duiven komen aan hun einde door ze in een container te stoppen waarin CO2 zit. Hierdoor vallen ze in slaap en hebben ze er amper last van.' Zwart wil er graag aan toe voegen dat deze methode als merest diervriendelijke uit de EU-test is gekomen.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 29-03-2006

Zie ook:
Milieu & Recycling - Te veel duiven in De BaarsjesHonderden klachten over vuil en omgeving

De reinigingsdienst van de stadsdeelwerf heeft vorig jaar 487 klachten binnengekregen en afgehandeld.

De meeste gingen over grofvuil (187). Maar ook 'overig afval' (152) en 'defecten aan de straat of straatmeubilair' (104) waren eveneens reden om te klagen. verder waren onder andere fietswrakken een bron van ergenis. De stadsdeelwerf haalde in 2005 ruim twee miljoen kilo huishoudelijk grofvuil op.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 29-03-2006Oproep tot deelname Open Atelier Route de Baarsjes 2006

Kunstenaar in de Baarsjes? Doe dan mee! (Geen atelier, geen probleem)

  • vindt plaats za 30 sep & zo 1 okt
  • in 2005 is 14,000 euro aan kunst verkocht
  • Je beeld in catalogus/agenda, extra kopieën jouw pagina voor jezelf
Voor informatie/contact:
Wink Einthoven
020-622 6394
wink@freeler.nl


nieuwspagina